VuurgevaarlijkAls Nederlanders zijn we gewend om kritiek te krijgen en te geven. We staan al snel klaar met ons oordeel over anderen. Vorig jaar was ik bij een buurtbijeenkomst waar de stank door open haarden en barbecues aan de orde kwam. De wijknetwerker had uitgezocht dat het verboden was om een open vuur in de tuin te hebben, ook in een vuurkorf. Waar of niet waar, er ontstond een ‘levendige’ discussie over hoe erg het allemaal was dat de buren een vuurtje stoken: “Je kunt niet meer met de ramen open slapen, er is altijd lawaai als ze met dat vuur bezig zijn”. Kortom, hier te breed en daar te lang.

Open vuur verbieden

Natuurlijk is het belangrijk dat de vuurstoker rekening houdt met de omgeving. Alleen zijn veel mensen dat ontwend. Weten ze niet wat de nadelen en gevaren van vuurgebruik zijn. Een fles spiritus gebruiken om een BBQ mee aan te steken? Het is al weer even geleden dat dat veel voorkwam. Al doende leert men. Maar om elk gebruik van vuur te verbieden, is een weg die tegennatuurlijk is. Iedereen leert juist door te ervaren dat er iets mis gaat. En elk nadeel heb z’n voordeel, toch?

Rituelen

Vuur is een levenselement, net als water, lucht en aarde. Door het gebruik van de centrale verwarming is het vuur als voedings- en leerbron uit ons gezinsleven verdwenen. Juist bij een aantal rituelen is vuur echter een belangrijk element. Maar ik woon in een 55+ appartement waar uit veiligheidsoverwegingen geen gas is. Dus moet ik elektrisch koken en stadsverwarming afnemen. Volledig vuurvrij, want dat is immers gevaarlijk voor ouderen. Enerzijds logisch. Toch gebruik ik regelmatig vuur; bijvoorbeeld: kaarsen, waxinelichtjes, wierook branden.

Vuurgevaarlijk?

Er zijn ouderen waar open vuur in huis gevaarlijk kan zijn. Maar het zou ook mede een gevolg kunnen zijn van steeds minder of zelfs gebrek aan de aanwezigheid van dit element in het dagelijks leven. Vroeger stond in elke woning een kachel. De warmtebron en het centraal punt van samenkomst. Lekker rondom de houtkachel bij elkaar kruipen. Nu hebben we dat alleen nog in de ‘duurdere’ huizen en natuurlijk in de vakantiehuizen. Het alternatief is de computer of de TV met een open haardvuur op het scherm, zoals in een sauna in Ridderkerk.

Kolen

De houtkachel verdween door de komst van kolen. Later werd de gaskachel ingevoerd. Dus voor de gaskachel hadden we het kolentijdperk. Regelmatig het kolenhok laten vullen, dagelijks kolen scheppen om de kachel of het fornuis brandend te houden. Daar wil niemand meer naar terug. En dat vanuit praktische overwegingen nieuwe innovatieve methoden ontstaan, daar pluk ook ik de vruchten van.

Besluitvorming

Zo zie je vaak dat aan een wezenlijk levenselement alleen het negatieve meeweegt in de besluitvorming. Dat is een verwording van onze huidige maatschappij. Reglementeren en bij overschrijding maken we weer een regel extra. Alsof dat de mensen weerhoudt die er andere normen op na houden.

Het kampvuur

En dus doen we het maar met surrogaten die niet vuurgevaarlijk zijn: een waxinelichtje, een kaars. De vuurschaal wordt soms door mij ingezet om negatieve gevoelens en gedachten om te zetten naar andere vormen van energie. Want, wie heeft er geen positieve herinneringen aan het kampvuur waarbij verhalen verteld werden, gitaar gespeeld en gezongen werd? Laten we wat toleranter zijn en ook het positieve van een vuur onderkennen voor we schreeuwend en afkeurend naar de buren lopen. Misschien is het er wel erg gezellig en kan je zo aanschuiven! Je zou je er eens beter door voelen, toch!

Foto: Unsplash, created by Timothy Meinberg
  • Wil je meer weten over life coaching of de life coach?
  • Neem contact op via het reactieformulier of bel mijn GSM: nul¬† zes 41 51 61 71.